Hotel Rwanda


Uzun zamanındır aklımda olan bir filmdi ve izleme fırsatım oldu.. 1994 yılında Güney Afrikada yaşayan Hutu ve Tutsi arasında yaşanılan katliamı ve orada geçen insanlık dışı olayları anlatıyor.
Bir Hutu olan Paul Rusesabagina, Hôtel des Mille Collines'in müdürüdür ve Tutsi bir kadınla evlidir. Katliam başladığında öncelikle kendi ailesini kurtarmaya çalışsa da durumun farkına varınca kendi ailesinin yanı sıra kurtarabildiği tüm Tutsi ve Hutu mültecileri kurtarmaya çalışır. Komşularıyla birlikte ailesini otele götürmesinden sonra birçok Tutsi ve Hutu mülteciyi de otele alır. Otel neredeyse bir mülteci kampına dönerken, daha önceleri kurduğu ilişkilerini kullanarak oteldeki insanları korumaya çalışır ve sonuç olarak 1268 mültecinin hayatını kurtarır. Film oteldeki mülteciler ile birlikte Rusesabagina'nın ailesinin Tutsi isyancılarının hakim olduğu taraftaki bir mülteci kampına kaçması ve buradan Tanzanya'ya doğru hareket etmeleri ile son bulur.
Filmdeki bu çerçeve hikâyenin yanı sıra, Ruanda Katliamı'na dair birçok bilgi sunulmaktadır. Ayrıca olaya uluslar arası tepkinin çok düşük düzeyde kalması,
BM ve Batılı güçlerin katliam karşısındaki tavırları büyük oranda eleştirilir.

1 yorum:

Haydins dedi ki...

cok gusel bir filmdi ben izledim.
Sevgiler..